Eemil Nuuttila

Koulukiusaajapuolue vihreät

  • Koulukiusaajapuolue vihreät
  • Ville Niinistön facebook on täynnä tiedon vääristelyä ja pelottelua
    Ville Niinistön facebook on täynnä tiedon vääristelyä ja pelottelua
  • Ville Niinistö pelottelee lukion tuntijakokokeilun johtavan sivistyksen heikkenemiseen
    Ville Niinistö pelottelee lukion tuntijakokokeilun johtavan sivistyksen heikkenemiseen
  • Emma Kari pelottelee opettajakoulutuksen uudistuksella.
    Emma Kari pelottelee opettajakoulutuksen uudistuksella.

Olen pahoillani kaikkien mukavien, maltillisten ja vastuullisten vihreiden puolesta, joita minäkin tunnen lukuisia. Jos puolue näyttäisi johtotasolta samalta kuin mitä kenttäväki, niin vihreät olisivat lähitulevaisuudessa mukana kilvoittelemassa suurimman puolueen tittelistä. Nyt tuntuu että vihreä puolue-eliitti tekee kaikkensa oman liikkeensä marginalisoimiseksi.

Yle julkaisi viikko sitten puolueiden kannatusgalluplukemat helmikuulta. Tammikuun gallupeihin verrattuna hallituspuolueiden kannatukset olivat pysyneet suhteellisen vakioina, pienellä laskusuuntauksella. SDP oli nousussa. Suurin kannatusmuutos kohtasi kuitenkin vihreitä, joiden kannatus putosi kuukaudessa hurjat 1,6 prosenttiyksikköä. Noin kymmenen prosentin puolueelle tämä voisi olla hälytyskelloja soittava muutos.

Vertailujakso on lyhyt eikä pidempi trendi näytä Vihreiden kannalta yhtä synkältä. Kuitenkin luulisi, että opintotukileikkausten kuukautena tulokset näyttäisivät oleellisesti paremmalta puolueelle, joka on ottanut johtavan roolin niitä vastustavassa rintamassa.

Itse uskon, että syynä kannatusromahdukseen on vihreiden puoluejohdon ällöttävä retoriikka, jonka tyylinen ei ole koskaan kuulunut suomalaiseen politiikkaan. Asiasisällöllä argumentoimisen sijaan vihreät ovat ottaneet aseikseen faktatiedon vääristelyn, turhan pelottelun, henkilöön menevän haukkumisen ja jopa pikkunäppärän vittuilun, joka tuo mieleen lähinnä yläkoulujen välituntien ikävimmät sanaharkat. Koulukiusaajien jengin johtajana on patsastellut itse Ville Niinistö puolueen puheenjohtajana, mutta muutkin kansanedustajat ovat kyseenalaisesti ansioituneet uuden vihreän retoriikan jalkauttamisessa.

Viime aikoina hyökkäys on kohdistunut vahvasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen henkilöön. Esimerkiksi Ville Niinistö twiittasi lauantaina aineopettajaliiton varapuheenjohtajan, ja viime kevään Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaan, Jaakko Lindforsin mielipidekirjoituksen jossa hän huolestuneena pelkäsi yleissivistyksen vaarantuvan pian nähtävässä lukion tuntijakokokeilussa. Lindfors kuuluu kuitenkin vähemmistöön; tätä hanketta kannattavat lukiokentän asiantuntijat Lukiolaisten Liittoa, Pro Lukio -yhdistystä ja Lukiotyöryhmää myöten. Kysyttäessä Niinistö kieltäytyi kommentoimasta mitä mieltä Vihreät ovat kyseisestä kokeilusta, mutta näppärästi tämänkin uudistustyön sai käännettyä vihreään narratiiviin sivistysvihamielisestä opetusministeristä.

Vielä suorempaan kiusaamiseen syyllistyi Emma Kari joka ilman perusteita lähti sokkona tuomitsemaan opettajakoulutuksen uudistamistyötä. Ilmeisesti Vihreiden mielestä kaikki koulutuskentälle tehtävät muutokset ovat sivistystä vaarantavia ja kategorisesti väärin. Nykytilan jämäyttäminen muuttuvassa maailmassa lienee edistyspuolueena itseään pitävien vihreiden mielestä viisaampaa.

Viime vuoden lopussa taas vihreät hyökkäsivät vasemmistoliiton kanssa valtionvarainministeri Alexander Stubbia vastaan raskaimmalla aseistuksella mitä oppositiolta löytyy, eli välikysymyksellä. Pääoppositiopuolue SDP omasi sen verran pelisilmää, että jättäytyi tämän hankkeen ulkopuolelle. On aina ikävää jos poliitikko tekee virheen, mutta nopeatempoisessa eduskuntakeskustelussa tätäkin valitettavasti ajoittain tapahtuu. Stubb ei ollut ensimmäinen eikä taatusti viimeinen joka on vahingossa virheellistä tietoa eduskunnassa antanut. Hän myöskin virheensä nopeasti tunnusti ja pyysi anteeksi. Vihreät näkivät tämän kuitenkin hyvänä hetkenä edistää omaa agendaansa ja jatkoivat maassa makaavaa potkimalla.

Annan ilmaisen vinkin vihreiden puoluejohdolle. Kannatus lähtee nousemaan puhumalla sisällöstä eikä pelottelemalla muiden pahuudella. Agitaattoreiden aika oli 1900-luvun alussa, nykyiseen keskustelukulttuuriin ei sovi kilpakumppaneiden demonisointi. Haluan uskoa että kaikki politiikassa mukana olevat ihmiset ovat hyväntahtoisia ihmisiä, jotka haluavat koko kansakunnan parasta. Erimielisyydet johtuvat erilaisista katsontasuunnista ja aatepohjista, sekä kouluttautumisen ja perehtyneisyyden tasosta. Vihreät ovat puhuneet paljon suomalaisen keskustelukulttuurin tulehtuneisuudesta erityisesti maahanmuuttoasioissa. Valitettavaa on,  että puolue itse ei kykene näkemään virheitä omassa toiminnassaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Koraani Bacon

Onko tämä Niinistö edes Suomalainen? Näyttää ihan kurdilta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Aika vähättelyä sanoa, ettei kannatuksen "pidempi trendi näytä Vihreiden kannalta yhtä synkältä", kun totuushan on se, että tämän vaalikauden aikana vihreiden kannatus on entisen 8-9 %:n sijaan vakiintunut 10-12 %:n välille. Selvä nousu siis.

Itse en usko, että vihreiden kannatuksen viimeaikainen heilahtelu, joka kylläkin saattaa ennakoida laskusuuntaa, liittyy mitenkään näihin mainittuihin retorisiin seikkoihin.

Kyse on siitä, ettei mikään (sosiaali)liberaalipuolue ole koskaan saanut Suomessa yli 12 %:n kannatusta. No, tarkalleen ottaen nuorsuomalaiset saivat vuosina 1907-1913 jopa 14 %, mutta tämä johtui ainoastaan siitä, että maalaisliitto oli vasta aivan tuore puolue, ja osa pienviljelijöistä äänesti paremman puutteessa nuorsuomalaisia.

Vihreiden luonnollinen kannatusmaksimi on siinä 12 %:ssa, ja tähän voi tulla muutosta vain hitaiden asennemuutosten kautta vuosikymmenien kuluessa. Käytännössä vasta suurten ikäluokkien poistuessa äänestäjäkunnasta.

Jos vihreät haluaa nykyisissä oloissa suurentaa kannatusta tuosta, heidän täytyy tulla politiikassaan reippaasti joko agraaripopulistiseen suuntaan (keskusta, perussuomalaiset), demarien suuntaan tai kokoomuksen suuntaan ja koettaa syödä jonkin mainitun puolueen kannatusta. Tällainen siirtymä toisaalta tarkoittaisi vuotoa vihreistä vaemmistoliittoon ja piraatteihin, eli saadun lisäkannatuksen pitäisi ylittää menetykset ollakseen kannattavaa.

Eli vihreiden kannatuskäyrä noudattelee nyt tällaista "regression to the mean" -ilmiötä, jossa välillä käydään tökkimässä kattoa siinä 12,5 %:n tuntumassa, mutta sitä seuraa aina pieni peruutus.

Käyttäjän JormaPeltonen kuva
Jorma Peltonen

Taannoin oli ajankohtainen kirja Vihreä Valhe. Nykypäivään sopisi paremmin ehkä Vihreä Vitsi. Mutta eniten minua häiritsee tuossa alussa tuo "mukavien, maltillisten ja vastuullisten " luonnehdinta. Se on kovasti ollut vallalla TPn tolkun ihmisten kommenttien jälkeen. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa yhtä kuin "menneisyyteen takertuvien muutosvastarintaisten , ajastaan jääneiden konservtiivien joukkoa"

Kaksi asiaa minua huolestuttaa noin globaalisti. Mikä on Vladimir Putinin ns. Escape road? Ja miten ns. valtavirta selittää tämän kaiken touhun ns. Ilmastonmuutoksen nimissä sitten kun se kupla puhkeaa. Molemmissa tapauksissa pelkään ikävä kyllä väkivaltaista ratkaisua.

Toimituksen poiminnat